Tjälknöl

0,8- 1,0 kg lammstek eller lammrostbiff

1 liter vatten

3/4 dl salt

1 tsk socker

1 msk krossad svartpeppar

2 lagerblad

Rosmarin eller timjan efter tycke och smak

 

Lägg det frysta köttet otinat i en ugnssäker form. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen med en ugnstemperatur på 75-100 grader. Stick in köttermometern när köttet tinat lite efter ca 2-3 timmar. Tillagningstiden i ugnen är ca 8 timmar. När termometern visar 60 grader är köttet mycket rosa, vid 65 grader lätt rosa, 70 grader genomstekt.

 

Koka lagen 3-4 min, låt svalna. Lägg det varma köttet i en bunke eller en rymlig fryspåse. Häll över lagen som ska täcka köttet. Ställ kallt i 6 timmar. Ta upp köttet och förvara det utan lag.